Wieprzowina z programu „Tucz bez antybiotyków” od wagi 30 kg
Głównym celem i przesłaniem prowadzenia tuczu bez użycia antybiotyków jest obniżenie do niezbędnego minimum stosowania antybiotyków, pieczołowicie nadzorowane i kontrolowane przez lekarza weterynarii w całym okresie „Tucz bez antybiotyków”. Prosięta biorące udział w programie są nim objęte od momentu osiągnięcia 30 kg, co oznacza że jeśli przekroczą określony limit wagowy nie zostaną do niego włączone. Po osiągnięciu limitu wagi 30 kg prosięta nie otrzymują antybiotyków, a proces ich tuczu przebiega w sposób kontrolowany w chlewniach zgodnych z regulaminem chowu „Tucz bez antybiotyków” zapewniając odpowiednie warunki dobrostanu oraz bioasekuracji.
Jeśli zdarzy się, że którykolwiek z osobników objętych programem zapadnie na chorobę, która wymaga użycia antybiotyków zgodnie z zaleceniami lekarza weterynarii to zostanie on dodatkowo zakolczykowany oraz przeniesiony do innych osobników, gdzie odbywa się tucz zgodnie z ogólnie przyjętymi normami „Tucz standardowy”.
Równorzędnie z prowadzeniem programu w ramach firmy „Sokołów” dbamy o edukację naszych kolejnych dostawców odnośnie możliwości prowadzenia tuczu wieprzowego bez antybiotyków, informując ich o zasadach, normach oraz warunkach niezbędnych do realizacji programu.
Jakie są realne korzyści z programu?
- Zwierzęta chowane w warunkach zgodnych z regulaminem „Tucz bez antybiotyków”
- Kontrola procesu tuczu od 30 kg do jego zakończenia oraz wydanie oświadczenia „Tucz bez antybiotyków”
- Mięso w ladzie bez obecności antybiotyków
- Podwyższony standard dobrostanu zwierząt
- Dostępność każdego elementu mięsa wieprzowego w standardzie „Tucz bez antybiotyków”
- Tuczniki objęte programem są rozdzielone od standardowych na każdym etapie od transportu do sprzedaży w ladzie
- Objęte są nim tylko prosięta urodzone w Polsce – gwarancja pochodzenia surowca
- Badania każdej sztuki żywca przed i po uboju – Gwarancja Jakości Sokołów