ru
Infolinia
+48 523 339 277

Wiosenna sałatka z piersi kurczaka

Wiosna w kuchni

Przygotowanie

Dobrej jakości piersi z kurczaka przygotowujemy do zamarynowania. Czyścimy mięso i wykrajamy jedną pierś. Marynujemy. Używamy soli czosnkowej, przyprawy do drobiu, papryki słodkiej, oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz łyżkę dobrej, ostrej musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso zostawiamy w lodówce przynajmniej na godzinę.

W międzyczasie przygotowujmy lekki jogurtowy sos. Łączymy jogurt naturalny gęsty, świeży szczypiorek, jabłko pokrojone w słupki lub w kostkę. Dodajemy sok z cytryny oraz świeżą skórkę z pomarańczy.

Wszystko mieszamy. Sól i pieprz dodajemy do smaku.

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej na oleju. W ostatnim momencie smażenia na patelnię wrzucamy także świeżą paprykę.

Usmażone mięso kroimy w plastry, układamy na talerzu wedle uznania. Polewamy świeżym sosem. Dekorujemy sałatami, pomidorkami, jabłkami pokrojonymi w słupki oraz wyfiletowaną pomarańczą.

Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. 

Składniki

sałatka:

  • dobrej jakości pierś z kurczaka
  • jogurt naturalny gęsty
  • szczypiorek
  • mix sałat
  • jabłko
  • pomarańcza
  • małe pomidorki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa


marynata do mięsa:

  • sól czosnkowa
  • przyprawa do drobiu
  • papryka słodka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • musztarda

Tagi

Drób

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry