ru
Infolinia
+48 523 339 277

Schab wieprzowy z morelami, miętą oraz młodymi cebulkami

Wiosna w kuchni

Przygotowanie

Oczyść schab, posyp pieprzem i solą. Całość ciasno i szczelnie owiń plastrami wędzonego boczku. Obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor.

W rondlu podsmaż cebulki z marchewką, wszystko na złoty kolor. Dodaj cukier waniliowy i miód. 

Z chili usuń pestki i pokrój w krążki. Dodaj pozostałe składniki i włóż mięso. Co jakiś czas podlewaj warzywnym wywarem, płyn szybko odparuje. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Na koniec wykończ danie posiekaną miętą.

Składniki

  • schab bez kości ok. 0,5 kg
  • boczek wędzony pokrojony w cienkie plastry
  • morele ok 100g
  • młode cebulki perłowe lub małe szalotki
  • młode marchewki kilka szt.
  • listek laurowy
  • miód najlepiej akacjowy
  • świeża mięta
  • 100ml brandy lub calvadosu
  • 150ml białego wina
  • sól, pieprz
  • miód 2 łyżki
  • cukier waniliowy
  • strączek chili czerwonej
  • olej

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry