ru
Infolinia
+48 523 339 277

Schab na młodych marchewkach

Wiosna w kuchni

Przygotowanie

Bierzmy dobrej jakości schab bez kości. Przygotowujemy duże steki. Mięso marynujemy. Używamy oliwy lub oleju, przyprawy do steków, soli czosnkowej, pieprzu oraz ulubionej musztardy. Mięso odstawiamy na dwie godziny do lodówki. 

W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Do garnka wrzucamy masło, pokrojoną w kostkę cebulę, młodą marchewkę, świeże pieczarki. Całość przyprawiamy solą ziołową. Na koniec dodajemy białe wino, trochę wody oraz pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Przed podaniem wykańczamy sos dodając do reszty warzyw pokrojoną botwinkę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, pokrojone suszone pomidory oraz świeży szczypiorek.

Warzywa są bardzo młode, nie potrzebują długiego gotowania. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy kilkanaście minut aż będzie takie jak lubimy. Schab podajemy na młodych marchewkach. Dekorujemy warzywami.  

Składniki

  • schab bez kości
  • oliwa z oliwek lub olej
  • przyprawa do steków
  • sól czosnkowa
  • sól ziołowa
  • musztarda
  • masło
  • cebula
  • młoda marchewka
  • pieczarki
  • pomidory malinowe
  • botwinka
  • pomarańcze
  • suszone pomidory
  • szczypiorek
  • białe wino

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry