ru
Infolinia
+48 523 339 277

Sataje z karkówki (satays)

Dania z domowego grilla

Przygotowanie

Karkówkę kroimy w cienkie plastry. Mięso zawijamy/nabijamy na drewniane patyczki szaszłykowe. Pamiętajmy aby patyczki wcześniej zamoczyć w czystej wodzie.

Tajemnica tego dania tkwi w dobrych przyprawach. Do kamiennego moździerza wrzucamy kilka ziaren jałowca i czarny pieprz w ziarenkach. Przyprawy rozcieramy, dodajemy sól, czosnek. Warto dodać także łyżkę ulubionej musztardy i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Na sam koniec trochę świeżego, drobno pokrojonego szczypiorku i oliwy. 

Marynatą smarujemy wcześniej przygotowane sataje, mięso zostawiamy w lodówce na godzinę. Przed położeniem mięsa na grilla, sataje zawijamy w boczek lub szynkę parmeńską. Grillujemy kilka minut. Podajemy z ulubioną sałatką lub ziemniakiem z grilla.

Składniki

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry