ru
Infolinia
+48 523 339 277

Pieczona pierś z gęsi

Przygotowanie

Należy najpierw przygotować marynatę (czosnek przepuścić przez praskę), mieszając dokładnie wszystkie składniki razem. Umyte i wysuszone piersi gęsi natrzeć przygotowaną marynatą i ułożyć skórką do góry, w naczyniu, w którym będzie piekła, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia, wyjąć piersi gęsi z lodówki, skropić wierzch wodą i wlać do naczynia ok. 2 łyżek wody, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 60 -70 minut. Pieczemy pod przykryciem, kilkakrotnie w czasie pieczenia polewając wytwarzającym się na spodzie sosem. W połowie pieczenia możemy zdjąć przykrycie z naczynia, aby skórka zrobiła się złocista i chrupiąca. Na ok. 15 minut do końca pieczenia, obok piersi układamy jabłka ( wcześniej podzielić na połówki, wydrążyć, a w powstałe miejsca po gniazdach nasiennych włożyć żurawiny suszone). Upieczone piersi wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na ok. 10-15 minut, aby mięso zachowało soki. Podajemy do obiadu na gorąco lub jako wędlinę - na zimno.

Składniki

- Pierś z gęsi

Marynata:

- Tymianek lub majeranek

- Czosnek

- Sok z 1 cytryny

- Słodka papryka

- Sól

Dodatkowo:

- 4 jabłka typu Antonówka / Reneta

- Żurawina suszona



Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry