Karkówkę pokroić w cienkie plastry, tak aby mięso łatwiej się usmażyło.
Plastry dokładnie rozbić. Dodać sól i pieprz do smaku. Do mięsa dodać zmielone ziele angielskie, kolendrę w ziarenkach, goździki. Zioła można wcześniej połączyć ze sobą. Dodać dwa liście laurowe, oliwę, ocet balsamiczny tak aby z powstała "aromatyczna zalewa". Do marynaty można użyć także klasyczny ketchup - jako dodatek pięknie się karmelizuje. Tak przygotowane mięso odstawić na kilka godzin, a nawet na całą noc.
Mięso położyć na dobrze rozgrzany ruszt.
Do dania można dodać warzywa wcześniej skropione wyłącznie oliwą. Smarzyć kilka minut.
Używamy grilla elektrycznego, ogrodowego lub patelni grillowej.
Sos jogurtowy : rozgnieść ząbek czosnku, drobno go posiekać, dodać jogurt naturalny gęsty i odrobinę suszonego oregano. Wszystko połączyć.
Najnowsze przepisy