ru
Infolinia
+48 523 339 277

Indyk pomarańczowy

Domowe przepisy z notatnika babci

Przygotowanie

Kroimy indyka w plastry. Nie rozbijamy, delikatne mięso lekko przyciskamy do deski. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na mięso wyciskamy połówkę pomarańczy. Mieszamy składniki. Całość obsypujemy mąką pszenną. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Należy uważać aby nie przesuszyć mięsa!

Na tej samej patelni przygotowujemy aromatyczny sos. Na patelnię wrzucamy szalotkę w całości, wyfiletowaną pomarańczę, suszoną śliwkę pokrojoną w plasterki, jeden ząbek czosnku. Dodajemy także koper włoski, masło, białe wino. Odparowujemy. Dodajemy cukier waniliowy i wywar warzywny. Po zagotowaniu dodajemy sok z limonki i jabłko w plastrach. Gotujemy tak długo aż odparuje, na koniec dodajemy jeszcze trochę masła.

Po przygotowaniu sosu wkładamy do niego indyka i gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy wedle uznania. 

Składniki

  • 1 porcja z piersi z indyka
  • sól
  • pieprz
  • pomarańcze
  • mąka pszenna
  • szalotka
  • śliwki suszone
  • ząbek czosnku
  • jabłko
  • sok z limonki
  • koper włoski
  • masło
  • białe wino
  • cukier waniliowy 

Tagi

Drób

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry