ru
Infolinia
+48 523 339 277

Eskalopki cielęce z kroplą porto

Przygotowanie

Rozłóż sznycle na dużej desce lub blacie. Delikatnie rozbij sznycle na grubość ok 5 mm. Skrop przygotowane mięso sokiem z cytryny, posyp pieprzem i solą.

Ułóż liść szałwii na środku każdego sznycla. Następnie połóż plaster szynki, upewniając się, że dokładnie pokrywa cały sznycel. Zwiń tak przygotowane sznycle, zawijając szynkę z szałwią w środku.Zabezpiecz roladki wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas pieczenia.

Rozgrzej oliwę i masło na dużej patelni (najlepiej teflonowej) i podsmaż cebulę. Dodaj czosnek oraz zwinięte sznycle. Smaż przez około 8 min. dopóki sznycle się nie zarumienią.

Dodaj porto i śmietanę, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 min., aż mięso będzie miękkie.

Posyp świeżą pietruszką. Usuń wykałaczki. Podawaj z gotowanymi warzywami.

Składniki

  • 6 sznycli cielęcych, około 125 g każdy
  • sok z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 6 liści szałwii
  • 6 plasterków surowej wędzonej szynki
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 25 g masła
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w plasterki
  • 1 ząbek czosnku obrany i posiekany
  • 2 łyżki stołowe porto (ewentualnie słodkie czerwone wino)
  • 4 łyżki stołowe śmietany
  • 2 łyżki stołowe świeżej posiekanej pietruszki

Tagi

30-60 min

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry