ru
Infolinia
+48 523 339 277

Saltimbocca - kotleciki cielęce z szałwią

Kuchnia włoska

Przygotowanie

Kawałki mięsa rozbij na grubość ok. 0,5 cm. Przypraw pieprzem, na każdy kawałek połóż listek szałwii oraz plaster szynki. W razie konieczności zepnij "warstwy" wykałaczką. Porcje delikatnie oprósz z obu stron mąką. Usmaż z obu stron, zaczynając od tej z szynką. Kotleciki zalej winem, duś ok. 15 minut, aż sos się zredukuje (większość płynu odparuje).

Składniki

  • cielęcina 6 sztuk, plastry udźca, sznycle
  • szynka dojrzewająca 6 cienkich plastrów
  • szałwia 6 listków
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • wino białe wytrawne ok 200 ml
  • pieprz świeżo mielony
  • masło klarowane 1 łyżka

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry