pl
Infolinia
+48 523 339 277

Żeberka dziadka Janka

Domowe przepisy z notatnika babci

Przygotowanie

Żeberka podziel na porcie (1 porcja około 2 kostek ). Natrzyj czerwoną papryką, obsyp mąką i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

W rondlu podsmaż posiekaną cebulę, dodaj masło, czosnek, posiekany koper włoski, majeranek, sos sojowy. Otartą skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. 

Obsmażone żeberka włóż do rondla i podlej wodą tak aby były przykryte. Włóż do piekarnika na ok 2 godziny. Czas pieczenia zależy od wielkości żeberek. Żeberka są najlepsze wtedy gdy swobodnie możesz wyjąć kość z mięsa.

Składniki

  • żeberka 1kg
  • Sos sojowy
  • Przyprawa do żeberek
  • Papryka słodka
  • Sos sojowy 100ml
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 1 główka
  • Majeranek
  • Olej 2 łyżki
  • Masło 100g
  • Pomarańcze 2 szt
  • Koper włoski ½ szt

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry