pl
Infolinia
+48 523 339 277

Szynka pieczona z sosami: śliwkowym, jogurtowym i chrzanowym

Wielkanoc

Przygotowanie

  • Szynka:

Mięso natrzyj solą i pieprzem. Do foliowego woreczka (tak najłatwiej jest marynować mięso) wlej olej i ocet, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, goździki. Dorzuć pokrojoną w talarki cebulę i ząbki czosnku. Wymieszaj. Do woreczka z marynatą włóż szynkę, zostaw na noc w zimnym miejscu.

Na wierzchu mięsa połóż gałązki tymianku, przykry plastrami boczku. Włóż do brytfanny, podlej 1/2 szklanki ciepłej wody i piecz w temp. 160 °C przez ok. 2,5 godziny. Przez pierwszą godzinę piekę mięso przykryte. Potem co jakiś czas polewam je zebranym na dnie sosem.

  • Sos śliwkowy:

Śliwki pokrój na mniejsze kawałki (ok. 4 części), włóż do rondelka, zalej winem. Dodaj goździki i gotuj aż śliwki zmiękną, na małym ogniu. Wyjmij goździki i zmiksuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem, melasą i octem. (Sos możesz dodatkowo wzbogacić dodając sos powstały przy pieczeniu mięsa).

  • Sos jogurtowy:

Ugotowane na twardo jajko i ogórek pokrój w drobną kostkę. W miseczce wymieszaj je z posiekanym koperkiem i szczypiorem. Dodaj jogurt, majonez i musztardę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Sos chrzanowy:

Śmietankę ubij z cukrem na dość sztywną pianę, dodaj chrzan, dokładnie wymieszaj. W razie konieczności dopraw do smaku.

Składniki

  • szynka wieprzowa - ok. 1,3 kg
  • ziele angielskie - 5 szt
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 3 ząbki
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku
  • miód -  2 łyżki

Sos śliwkowy:

  • suszone śliwki - 10 szt
  • porto - 1/2 szklanki
  • goździki - 2 szt
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • sól, pieprz - do smaku

Sos jogurtowy:

  • szczypior - 2 łyżki, posiekany
  • koperek - 2 łyżki, posiekany
  • Pietruszka- 2 łyżki, posiekana
  • jogurt naturalny - 4 łyżki
  • majonez - 1 łyżka
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz - do smaku

Sos chrzanowy:

  • śmietanka kremówka - 1/3 szklanki
  • chrzan - 3 łyżki, tarty
  • cukier - 1/8 łyżeczki

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry