Bierzmy dobrej jakości schab bez kości. Przygotowujemy duże steki. Mięso marynujemy. Używamy oliwy lub oleju, przyprawy do steków, soli czosnkowej, pieprzu oraz ulubionej musztardy. Mięso odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Do garnka wrzucamy masło, pokrojoną w kostkę cebulę, młodą marchewkę, świeże pieczarki. Całość przyprawiamy solą ziołową. Na koniec dodajemy białe wino, trochę wody oraz pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Przed podaniem wykańczamy sos dodając do reszty warzyw pokrojoną botwinkę, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, pokrojone suszone pomidory oraz świeży szczypiorek.
Warzywa są bardzo młode, nie potrzebują długiego gotowania. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki i smażymy kilkanaście minut aż będzie takie jak lubimy. Schab podajemy na młodych marchewkach. Dekorujemy warzywami.
Najnowsze przepisy