pl
Infolinia
+48 523 339 277

Gulasz z szynki myszki z piwem

Domowe przepisy z notatnika babci

Przygotowanie

Szynkę myszkę cielęcą kroimy w grube kostki, tak aby po zagotowaniu delektować się sporymi kawałkami mięsa. Mięso wkładamy do miski, marynujemy i przyprawiamy. Dodajemy olej, paprykę ostrą, pieprz czarny, sól czosnkową i łyżkę ulubionej musztardy. Wszystko dokładnie mieszamy. 

W garnku lub na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Mięso smażymy tak długo aż lekko zmięknie. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek. Całość zalewamy kuflem jasnego, ulubionego piwa. Chwilę gotujemy. Dodajemy czerwoną i żółtą paprykę, marchewkę, sok z pomarańczy. Do smaku można dodać także świeży tymianek. Na samym końcu dodajemy pół kostki masła, świeżą pietruszkę i siekaną miętę. Gulasz podajemy wedle uznania. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub kaszą pęczak.

Składniki

  • szynka myszka cięlęca
  • piwo
  • olej lub oliwa
  • masło
  • przyprawy:
  • /papryka ostra
  • pieprz czarny mielony
  • sól czosnkowa/
  • musztarda
  • cebula
  • czosnek
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • marchew
  • sok z pomarańczy
  • świeży tymianek

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry