Polityka jakości i środowiskowa
POLITYKA JAKOŚCI
Od początku swego istnienia Firma Gzella stawiała na najwyższą jakość oferowanego produktu. Dobrze wiedzieliśmy, że tylko w ten sposób uda nam się stworzyć mocną i trwałą markę, a co za tym idzie pojawić na stołach jak największej liczby Klientów. Dlatego minione 25 lat wykorzystaliśmy między innymi na: stworzenie nowoczesnego zakładu, opracowanie systemu zapewniającego najwyższy stopień bezpieczeństwa produkcji, a także zaprojektowanie bogatej oferty smacznych i zdrowych mięs oraz wędlin. Jesteśmy dumni z tego, że jako nieliczni na polskim rynku kontrolujemy jakość produktu - od chwili wejścia surowca do zakładu, aż do momentu kupna gotowego towaru przez klienta. Bowiem Gzella to nie tylko jeden z najnowocześniejszych europejskich zakładów, ale i rozbudowana flota transportowa oraz sieć Delikatesów Mięsnych. To także setki wykwalifikowanych osób, których wiedza pozwala umiejętnie łączyć wyjątkowy i tradycyjny smak z nowoczesnością i bezpieczeństwem. Jak wspomnieliśmy powyżej, nasze produkty, nim znajdą się na stołach klientów, przechodzą szereg szczegółowych kontroli. Wyglądają one następująco:
Pierwszą jest weryfikacja wewnętrzna. Przeprowadzamy ją na poszczególnych etapach produkcji. Przeszkoleni pracownicy przy wykorzystaniu nowoczesnego systemu CSB dokonują pomiarów temperatury, pH, zawartości gazu w spakowanym produkcie, zatwierdzają jego zgodność z obowiązującą normą zakładową. Dopiero pełne potwierdzenie tych wszystkich etapów pozwala na dystrybucję wyrobu.
Po drugie - system produkcji to także precyzyjne wykonanie określonych zadań przez zatrudnione w Gzella osoby. Dlatego również dbamy o skrupulatne audyty wewnętrzne. Przeprowadzamy je na bieżąco, zgodnie z wymaganiami systemu. W czasie ich trwania osoba weryfikująca potwierdza zgodność wykonanych działań pracowników z wymogami zawartymi w poszczególnych, obszernych instrukcjach. Dodatkowo monitorujemy treść prowadzonych zapisów oraz sposób ich tworzenia.
Trzecią weryfikacją są badania wyrobów w niezależnym, zewnętrznym, akredytowanym laboratorium, zatwierdzonym przez Główny Inspektorat Weterynaryjny. Placówka ta ma za zadanie dokładną diagnozę parametrów fizyko – chemicznych produktu oraz analizę pod względem mikrobiologicznym. Na podstawie wyników tych testów ostatecznie określamy termin przydatności wyrobu.
Prawidłowy proces produkcji, to nie tylko uniknięcie kosztownych kar, ale przede wszystkim zdrowie i satysfakcja Klienta. Dlatego raz w tygodniu pracownik laboratorium pobiera próby kontrolne na badania mikrobiologiczne losowo wybranych produktów. Raz w miesiącu bierze też wymazy czystościowe, na podstawie których ocenia prawidłowość przeprowadzanych procesów mycia i dezynfekcji. Dodatkowo przeprowadzamy mikrobiologiczne badania wody cztery razy w roku, a fizyko – chemiczne dwa razy w roku.
Poza kontrolą wewnętrzną zakład jest pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Świeciu. Jednocześnie jesteśmy poddawani weryfikacji współpracujących z nami sieci:
Tesco, Carrefure, Grupa Animex, Kaufland, Intermarche. Na ich zlecenie renomowane jednostki certyfikujące takie jak:
BUREAU VERITAS Certtification Polska SGS Polska Sp. z o.o. TUV Rheinland Polska przeprowadziły u nas audyty z wynikiem pozytywnym.
Priorytetem Firmy Gzella jest sprostanie wysokim wymaganiom jej Klientów. To trudne zadanie, bo wciąż one rosną. Dlatego też nieustannie pracujemy nad jakością produkcji i doskonaleniem smaku Wędlin z Borów. Duże znaczenie ma tu rozszerzanie wiedzy naszych pracowników. Regularnie organizujemy szkolenia, przede wszystkim dla kadry menedżerskiej oraz Personelu naszych Delikatesów Mięsnych, gdzie pozyskują teoretyczne i praktyczne zasoby informacji z najlepszych i wiarygodnych źródeł w zakresie zarządzania, sprzedaży oraz obsługi Klienta.
POLITYKA ŚRODOWISKOWA
GZELLA POLAND Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.
Istotą działań firmy Gzella Poland Spółka z ograniczoną odpowiedzialności S.K. jest spełnienie oczekiwań Klientów, wysoka skuteczność działania i najwyższa jakość oferowanych produktów: wyrobów wędliniarskich oraz mięs handlowych. Realizując ten cel Gzella Poland prowadzi proces ciągłego doskonalenia, którego jednym z elementów jest Systemu Zarządzania Środowiskowego zgodny z międzynarodową normą PN-EN ISO 14001:2005.
Polityka firmy realizowana w ramach istniejącego Systemu Zarządzania Środowiskowego wynika ze strategii rozwoju Spółki, której nadrzędnym celem jest pełne zadowolenie Klientów i Pracowników przy synergicznym minimalizowaniu i ograniczaniu wpływu na środowisko naturalne. Realizując Politykę Środowiskową, prowadzimy działania zmierzające do zachowania najwyższej jakości wyrobów z jednoczesną dbałością o zasoby, komponenty oraz walory środowiska naturalnego.
Stawiane sobie zadania skutecznie realizujemy poprzez:
* śledzenia postępu technologicznego w zakresie przetwórstwa mięsnego, celem wdrażania nowych, bardziej przyjaznych środowisku rozwiązań na poziomie operacyjnym
* określenie, wdrożenie, monitorowanie oraz optymalizację wszystkich zidentyfikowanych w Spółce procesów.
* spełnienie wymagań oraz ciągłe doskonalenie skuteczności Systemu Zarządzania Środowiskowego.
* spełnianie wymogów przepisów prawa w zakresie przepisów ochrony środowiska i zidentyfikowanych aspektów środowiskowych występujących w Spółce
* zapobieganie awariom, wyciekom, emisjom oraz innym zdarzeniom, które potencjalnie mogą wpływać na środowisko.
* minimalizowanie niekorzystnego wpływu na środowisko poprzez zapobieganie emisjom do powietrza, zanieczyszczeniom gleby i wód oraz zmniejszanie ilości odpadów i zużycia zasobów.
* kreowanie zachowań prośrodowiskowych (poprzez szkolenia oraz wybór określonych dostawców), w celu zminimalizowania ingerencji w otaczające środowisko, z uwzględnieniem maksymalnej troski o jego ochronę.
* zasady działania, kompetencje i zakresy odpowiedzialności opisane w dokumentach obowiązują wszystkich pracowników Spółki i jest współpracowników.
* pozytywne relacje potwierdzające wiarygodność spółki w stosunku do Klienta.
* podnoszenie kwalifikacji Pracowników oraz poczucia satysfakcji z wykonywanej pracy.
* zespołowe rozwiązywanie problemów, analizowanie przyczyn powstania nieprawidłowości oraz podejmowanie działań dążących do doskonalenia
* zapewnienie niezbędnych zasobów i środków do realizacji wszystkich działań wynikających z niniejszej Polityki Środowiskowej.
Cela i zadania wynikające z realizacji polityki środowiskowej ISO 14001 do końca roku 2016
CEL I
Oszczędne i racjonalne gospodarowanie zasobami naturalnymi.
Zadania:
Racjonalne gospodarowanie, wykorzystanie w produkcji oraz ograniczenie zużycia o 3%
wody i energii elektrycznej w przeliczeniu na jeden kg produktu.
CEL II
Doskonalenie zasad gospodarowania odpadami
Zadania:
Redukcja wytwarzanych odpadów komunalnych o 5% w przeliczeniu na jeden kg produktu.
CEL III
Kształtowanie świadomości sozologicznej (prośrodowiskowej) pracowników i generowanie ich aktywności w tym zakresie
Zadania:
Przeprowadzenie aktywnych szkoleń z zakresu wpływu działań pracowników poszczególnych działów na środowisko w następujących obszarach:
- proces mycia i dezynfekcji
- segregacja wstępna i wtórna odpadów
- zasady prośrodowiskowego postępowania z zasobami środowiska
CEL IV
Zmniejszenie ilości oraz poprawa jakości powstających ścieków przemysłowych poprzez realizację celów I oraz III
Zadania:
Zmniejszenie ilosci powstających ścieków o 2% w przeliczeniu na jeden kg produktu.
Zmniejszenie poziomu ChZT5 w ściekach przemysłowych o 2% w przeliczeniu na jeden kg produktu.
Programy środowiskowe wynikające z realizacji celów i zadań środowiskowych ISO 14001 do końca roku 2016.