ru
Infolinia
+48 523 339 277

Chrońmy Bory

Zobacz

Produkty bezglutenowe

Zobacz

Historia

Jej początki sięgają połowy lat osiemdziesiątych dwudziestego wieku. Wtedy to dokładnie w 1985 roku Mirosław Gzella otworzył swój pierwszy zakład rzeźnicko-wędliniarski w miejscowości Osie – ekologicznie czystej, nieskażonej i naturalnej krainie położonej w samym sercu Borów Tucholskich.

1985

W maju Mirosław Gzella podejmuje decyzję o rezygnacji z pracy w państwowych zakładach PSS społem w Świeciu, aby zarejestrować się w Cechu Rzemiosł różnych w Świeciu i uruchomić własny zakład rzemieślniczy – rzeźnictwo i wędliniarstwo. Na miejsce wybiera pomieszczenia gospodarcze (o powierzchni około 60m2 ) u babci swojej żony. Dwuizbowy lokal znajduje się w miejscowości Osie przy ul. Ks Semraua 23. Przy zakładzie uruchamia również pierwszy sklepik dla okolicznych mieszkańców, w którym sprzedażą wyrobów zajmuje się jego żona Mirosława. Właściciel dla zapewnienia dobrej przyszłości marce, od samego początku decyduje się na wyszkolenie własnej kadry w tym zawodzie. Od 1 września 1985 roku przyjmuje pierwszego ucznia z miejscowości Miedzno koło Osia.

image-history
1987

W lutym Mirosław Gzella podejmuje pierwszą życiową decyzję inwestycyjną w branży. Jest nią wybudowanie nowego, większego zakładu o powierzchni 600 m2 . Do współpracy przy przygotowaniu projektu zaprasza architekta inżyniera Potrackiego z Bydgoszczy oraz Henryka Manikowskiego z Osia.

image-history
1988

W październiku, w świeżo wybudowanym zakładzie przy ul Rynek 6, rozpoczyna się nowa produkcja. Dzięki temu Mirosław Gzella stwarza nowe miejsca pracy dla 11 uczniów oraz kolejne stanowiska dla pracowników. Przy budynku zostaje również otwarty nowy sklep.

image-history
1991

Rozszerza się rynek sprzedaży wyrobów. Gzella podejmuje decyzję o pierwszej rozbudowie i zwiększeniu powierzchni zakładu z 600 m2 do 1000m2. Wraz z modernizacją oraz wprowadzeniem nowoczesnych rozwiązań technologicznych (innowacyjnych osiągnięć dostępnych w tamtym okresie) powstają kolejne stanowiska pracy i zatrudnienie sięga 40 osób.

1995

Firma nie tylko znakomicie przetrwała proces transformacji gospodarczej w Polsce, ale i rewelacyjnie radzi sobie na wolnym rynku, odnosząc kolejne sukcesy. Mirosław Gzella podejmuje kolejne kluczowe decyzje. Dotyczą one: zwiększenia zatrudnienia, podwojenia produkcji oraz kolejnej rozbudowy zakładu (do 2500m2). W tym roku firma świętuje również 10-lecie istnienia na rynku. Zajmuje także pierwsze miejsce w konkursie Państwowej Inspekcji Pracy. Organizatorzy odznaczają Gzellę w kategorii: pracodawca oraz organizator pracy chronionej.

image-history
2002

Mirosław Gzella postanawia zmienić główną strategię dystrybucji i sprzedaży własnych wyrobów (z hurtowego na sieć sklepów firmowych) oraz zakłada spółkę z o.o. Gzella Net (mieszczącą się w Osiu, przy ul. Rynek 6), która uruchamia swój pierwszy sklep w trójmieście (w Sopocie, o powierzchni 120m2). W tym samym roku zostaje podjęta decyzja o zaprojektowaniu i wybudowaniu od podstaw nowego zakładu produkcyjnego (przy ul. Dworcowej 8a). Ma to być miejsce spełniające wszelkie wymagania i standardy UE, wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt oraz wykorzystujące zaawansowane technologie produkcji oraz kontroli jakości. Wszystko to, by wzmocnić markę i przygotować się do ekspansji wyrobów na rynki zachodniej Europy. Szykując się do przedsięwzięcia Mirosław Gzella odbywa szereg rozmów z naukowcami, inżynierami oraz architektami z dosłownie całego świata. Z nimi to analizuje każde z możliwych rozwiązań technologicznych oraz architektonicznych. Ostateczna decyzja odnośnie wykonania projektu zostaje powierzona austriackiemu projektantowi - firmie ATP z Innsbrucka. Po otrzymaniu planów Gzella ogłasza przetarg dla firm budowlanych, do którego zgłasza się sześciu czołowych wykonawców z Polski i zagranicy. Wspólnie z przedstawicielami ATP, po długich i wyczerpujących rozmowach z kandydatami, wybrany zostaje zwycięzca o największych kompetencjach – firma Strabag.

image-history
2003

Pierwsze prace nad budową nowego zakładu ruszają 16 września. Z tej okazji przez miejscowego proboszcza ks. kanonika Jerzego Wałdocha zostaje uroczyście poświęcony oraz wkopany kamień węgielny (przy udziale władz lokalnych, samorządowych i zaproszonych gości - wraz z generalnym wykonawcą). Mirosław Gzella za swoje osiągnięcia otrzymuje Srebrny Krzyż Zasługi – jedno z najwyższych odznaczeń państwowych.

image-history
2004

W niespełna rok od powyższego wydarzenia 15 września, następuje uroczyste przecięcie wstęgi w drzwiach nowego wybudowanego zakładu. Budynek zostaje poświęcony przez ks. biskupa Bernarda Szlagę. W celebracji wydarzenia biorą też udział władze państwowe, wojewódzkie, powiatowe, gminne oraz samorządowe. Natomiast sam proces produkcji rusza dopiero w listopadzie. Zostają stworzone 3 nowe linie produktów – Gold, Classic i Family. Wówczas powstaje nowy brand Wędliny z Borów, który obowiązuje do dnia dzisiejszego. Dodatkowo firmie zostaje przyznana dotacja finansowa z unijnego programu Sapard.

2005

Gzella ma już 20 lat i nieustannie się rozrasta. Otrzymuje pierwszą nagrodę na Międzynarodowych Targach Poznańskich Polagrafood za własny produkt wędliniarski. Jubileusz istnienia firmy na rynku zostaje połączony z obchodami dni Osia i staje się największa imprezą firmową w ciągu roku.

image-history image-history
2007

Nadchodzi szczególny moment, Mirosław Gzella zmienia status działalności gospodarczej z „Mirosław Gzella Zakłady Mięsne w Osiu" na podmiot prawny „Gzella sp z o.o." z siedzibą w Osiu przy ul Rynek 6. Jest to również chwila, gdy firma otrzymuje niebywałe odznaczenie Gazelę Biznesu - prestiżową nagrodę dziennika ekonomicznego „Puls Biznesu" (kwalifikującą do grona najdynamiczniej rozwijających się małych i średnich przedsiębiorstw). Zajmuje też pierwsze miejsce w konkursie PiP - pracodawca i organizator bezpiecznej pracy. Ekspansja Delikatesów Mięsnych Gzella jest coraz większa, bowiem zostaje już otwarty 100-tny sklep (w Elblągu przy ul. 1Maja).

image-history image-history
2008

Firma staje się coraz bardziej znaczącym pracodawcą na rynku północnej Polski. Cała korporacja zatrudnia ponad 1200 osób. Gzella otrzymuje kolejne prestiżowe tytuły i nagrody za osiągnięcia w dziedzinie biznesu. Jej właściciele wpadają na pomysł wybudowania i udostępnienia pracownikom oraz mieszkańcom Osia „Gzella Fitness Center"- doskonale wyposażonego fitness clubu (z salą aerobową, siłownią, solarium, sauną oraz łóżkami do masażu).

image-history image-history
2009

Firma otwiera 120-te Delikatesy Mięsne. W tym samym czasie z całości spółki zostaje wydzielona Gzella Logistic sp. z o.o. Przejmuje ona odpowiedzialność za całą logistykę firmy, z rozszerzeniem na transport międzynarodowy - do krajów Europy Zachodniej oraz Wielkiej Brytanii. Flota składa się z nowatorskiego, markowego sprzętu oraz doświadczonych kierowców. Dzięki temu udaje się Wędlinom z Borów zagościć na stołach zachodnich konsumentów. W tym samym roku Gzella otrzymuje po raz kolejny Gazelę Biznesu oraz zajmuje pierwsze miejsce w prestiżowym konkursie jakości obsługi, w którym nagrodę przyznają sami konsumenci.

image-history image-history
2010

Zarząd korporacji z myślą o własnym, dalszym dynamicznym rozwoju oraz zwiększeniu produkcji, podejmuje ważną decyzję. Jest nią uruchomienie nowo wybudowanego magazynu logistycznego o powierzchni 2400m2 – jednego z najnowocześniejszych w Europie. Charakteryzują go zaawansowane technologie zautomatyzowania, które stanowią gwarancję precyzyjnej realizacji zamówienia. Spółka uruchamia również nowo wybudowany, wyposażony na najwyższym poziomie profesjonalny warsztat samochodowy dla własnej floty. W połowie roku Gzella otwiera 150-te Delikatesy Mięsne. Sieć sklepów obejmuje już województwa: kujawsko – pomorskie, warmińsko – mazurskie, pomorskie, zachodnio – pomorskie oraz wielkopolskie. W lipcu firma organizuje największą imprezę w swojej dotychczasowej historii - celebrację obchodów ćwierćwiecza istnienia. Uroczystość otwiera msza święta odprawiona przez miejscowego proboszcza ks. kanonika Konrada Baumgarta, na której zostaje poświęcony sztandar. Na wspólne świętowanie zostają zaproszeni wszyscy pracownicy firmy, goście specjalni oraz mieszkańcy Osia i pobliskich miejscowości.

2011

Firma Gzella rozpoczyna produkcję salami, które szybko staje się jednym ze znaków rozpoznawczych w ofercie firmy. Szeroka gama smaków począwszy od produktów delikatnych jak Salami z Parmezanem, po intensywne Salami Texas pozwoliła zdobyć szerokie grono odbiorców i to nie tylko wśród klientów naszych Delikatesów Mięsnych.

2012

Myśląc o dalszym rozwoju powiększono utworzony w 2004 roku zakład o dział rozbioru, co umożliwiło większa kontrolę nad procesem produkcyjnym oferowanych wyrobów. Chętne angażowanie się w działalność sponsorską, poskutkowało podpisaniem w marcu 2012 umowy sponsoringowej z klubem żużlowym Polonia Bydgoszcz.

image-history
2013

W trosce o jeszcze większe zadowolenie klientów i zaspokojenie ich potrzeb wprowadzono na rynek nową linię produktów Skarby Kmicica rozpoczynając od produkcji Kabanosów Kmicica. Tradycyjny proces wędzenia, pieczenia i parzenia pozwolił na stworzenie linii produktów szlachetnych i aromatycznych zaspokajających gusta nawet najbardziej oczekujących klientów.

image-history
2014

Ostatnie 5 lat działalności firmy wyznacza nieustanna ekspansja na krajowych i europejskich rynkach oraz rozwój linii produktowej. Mając na uwadze klientów firma nieustannie dokłada starań, aby podnosić również jakość naszej obsługi i wyrobów. Z tego względu do oferty wprowadzona została zdrowa żywność produkowana bez dodatku fosforanów i glutaminianu sodu. Natomiast w sieci sklepów firmowych wprowadzono również dodatkowe usługi mielenia, pakowania próżniowego, czy ubijania mięsa.

image-history
2015

Poszerzanie oferty produktowej w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynkowe spowodowało wprowadzenie do sprzedaży wyrobów bezglutenowych. Firma Gzella dołączyła tym samym do grona producentów żywności specjalnego przeznaczenia, a ciągły rozwój firmy zaowocował stworzeniem nowej wizualizacji sklepów firmowych. Tempo rozwoju firmy Gzella znajduje odzwierciedlenie również w rozwoju sieci naszych Delikatesów Mięsnych. W sierpniu 2015 roku otwarty został 220 sklep, co plasuje firmę w pozycji lidera w branży.

Obchody 30-lecia firmy Gzella to wielkie święto nie tylko dla bliskiego otoczenia i pracowników, ale również mieszkańców okolicznych miejscowości. Trzy dekady doświadczenia rynkowego i nieustannego rozwoju wpłynęły również na zmianę dotychczasowego logo. Chcąc upamiętnić to doniosłe wydarzenie oraz podziękować klientom za wspólne budowanie pozycji firmy Gzella od lat, w nowym logo zamieniono nazwę miejscowości Osie, na rok powstania firmy, czyli 1985.

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry