pl
Infolinia
+48 523 339 277

Sznycle cielęce z cytryną

Przygotowanie

Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, drugą pokrój w plasterki. Czosnek pokrój w plasterki. Mięso oprósz solą, pieprzem i ziołami. Włóż do miski przekładając plasterkami czosnku. Wlej połowę soku z cytryny i 2 łyżki oleju. Odstaw na 30 min. 

Tartą bułkę wymieszaj ze skórką z cytryny. Mięso odsącz z marynaty, panieruj kolejno w mące, jajku i bułce. Smaż po 5-7 min. z każdej strony, zdejmij i połóż na talerze. Na tej samej patelni stop masło. Wlej bulion i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką wody, wlej na patelnię i zagotuj. Sos przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.

 

Składniki

  • 4 plastry cielęciny na sznycle
  • 2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry