pl
Infolinia
+48 523 339 277

Sałatka z kiełbasą Kruchą Kmicica i karmelizowanymi orzechami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie

Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor łyżkę miodu, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia i odczekać, żeby wystygły.

Do miski włożyć szpinak, rukolę, obraną i pokrojoną w grube cząstki gruszkę oraz pomidory pokrojone w paseczki. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Dodać również pokruszony ser pleśniowy, wystudzone i skarmelizowane orzechy. Następnie całość wymieszać.

Kiełbasę pokroić w półcentymetrowe plasterki, podsmażyć na patelni, wystudzić i dodać do gotowej sałatki.

Składniki

▪ 60 g orzechów włoskich

▪ 2 garście młodego szpinaku

▪ 2 garście rukoli

▪ 1 świeża gruszka

▪ 6 suszonych pomidorów z oleju

▪ 2 łyżki miodu

▪ 1 łyżka musztardy sarepskiej

▪ 4 łyżki oleju z pomidorów suszonych

▪ 1 łyżeczka soku z cytryny

▪ 150 g kiełbasy Kruchej Kmicica firmy Gzella

▪ 1 łyżka oleju

▪ 100 g sera pleśniowego – Rokpol

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry