pl
Infolinia
+48 523 339 277

Pieczona rolada wieprzowa

Przygotowanie

Rozłożyć mięso płasko na desce. Okroić dookoła tak, aby powstał równy kształt kawałków. Mięso wyrównać z wierzchu nożem, aby było „płaskie”. Posypać obficie przyprawą do mięsa. Namoczyć w mleku bułkę. Posiekać zioła: tymianek i rozmaryn.

Zmielić pozostałe kawałki mięsa w maszynce. Dodać majeranek, posiekany tymianek oraz rozmaryn, namoczoną bułkę i jajko. Całość energicznie wymieszać.

Ułożyć na wierzchu mięsa farsz, całość zrolować i zwinąć dobrze sznurkiem.

Oprószyć roladę przyprawą do mięsa. Obłożyć plastrami słoniny. Wstawić do brytfanny, podlać wodą i piec w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez 70 minut.

Składniki

  • łopatka wieprzowa - 1.5 kg
  • przyprawa do mięsa (Kamis)
  • słonina - 6 plastrów
  • czerstwa bułka - 2 sztuki
  • mleko - 200 ml

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry