en
Infolinia
+48 523 339 277

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przygotowanie

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, papryką, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180st.C przez ok. 1 godzinę.

Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć krótką chwilę. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą.

Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej łyżce zimnej konfitury żurawinowej. Na koniec oprószyć delikatnie płatkami chilli i udekorować listkami natki pietruszki.

Smacznego!

Składniki

- filet z indyka firmy Gzella1 cała mała pierś (ok. 1kg)

- oliwa 100ml

- sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona – po jednej płaskiej łyżeczce

- majeranek 3 łyżeczki

- czosnek 3 ząbki

- masło100g

- mąka pszenna 100g

- rosół lub bulion 1l

- śmietanka słodka 18% 100g

- pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku

- konfitura z żurawiny 6 – 7 płaskich łyżek

- płatki chilli

- natka pietruszki

Gotuj z Gzellą

Najnowsze przepisy

Pasztetowa w pieczarkach na ma...

Pieczarki umyć i wyciąć z nich ogonki Więcej >>

Pieczony filet z indyka w sosi...

Oliwę dokładnie wymieszać z solą, piep Więcej >>

Szparagi zawijane z Szynką Doj...

W plaster szynki i sera zawinąć po dwa Więcej >>

Do góry